Dzisiaj jest Środa
347 dzień roku

WIELKA GALA WOLSKLICH DNI SENIORA 2017
WSRÓD WYRÓŻNIONYCH FUNDACJA "EMERYT'

W dniu 23 października 2017 r. odbyła się Wielka Gala Wolskich Dni Seniora, która organizowana jest w ramach obchodów Wolskich Dni Seniora.
Licznie zaproszeni goście oraz organizatorzy - przedstawiciele Rady i Zarządu Dzielnicy Wola spotkali się w Teatrze Dramatycznym m.st. Warszawy Scena na Woli.

Szczególne podziękowania otrzymała, z pośród 6 wyróżnonych organizacji działających na rzecz Seniorów
Fundacja "Emeryt",
której zasługi przedstawił naczelnik Wydziału Spraw Społecznych i Zdrowia Mirosław Starzyński.
Jesteśmy niezmiernie szczęśliwi i dumni, że doceniono 25 letnią działalność Fundacji "EMERYT".
Nasza Pani Prezes, Zofia Niczke, otrzymała pamiątkowy dyplom oraz przepiękny kosz róż.
  • Dyplom-Podziękowania dla Fundacji "EMERYT": nacisnij by go zobaczyć.

• Jedna z naszych działaczek, pani Czesława Brześcińska, w imieniu Caritas Archidiecezji Warszawskiej, uczestniczyła w odebraniu dyplomu za organizację "Wczasy na działkach dla seniorów".

Życzenia seniorom złożył poseł Michał Szczerba. Na uroczystości obecni byli również radni: Bożena Krupińska, Agata Pruszczyńska i Wojciech Bartnik.
    Uroczystość zakończył koncert Warsaw Camerata á la carte! pod dyrekcją Pawła Kosa.
    Więcej informacji oraz zdjęć mogą Państwo znaleść na stronie Urzędu Dzielnicy Wola: Link

OTWARTY WYKŁAD DLA SENIORÓW
    ZWIĄZANY Z ROKIEM WISŁY

W dniu 29 września 2017 Seniorzy wysłuchali niezwykle ciekawy wykład "Wisła źródłem życia, bogactwa i radości" w bardzo atrakcyjnej lokalizacji, w pięknym budynku PKOL tuż nad Wisłą.
    Otwarty wykład zgromadził licznych słuchaczy, bardzo się z tego faktu cieszymy.

Zapraszamy do galerii zdjęć

PIKNIK INICJATYW POZARZĄDOWYCH
    OFIP

W sobotę 9 września 2017 roku, w drugim dniu Ogólnopolskiego Forum Inicjatyw Pozarządowych,w godzinach 11.00 – 17.00 odbył się Piknik Inicjatyw Pozarządowych.
    Scena oraz 90 namiotów pomieściło ekipy organizacji pozarządowych i grup nieformalnych działających przede wszystkim na rzecz warszawiaków i Warszawy,
    ale nie tylko. Podczas tego rocznego OFIP-u zaprezentowało się ponad pół tysiąca inicjatyw.
    Fundacja "EMERYT" wzięła czynny udział w tym wydarzeniu - mieliśmy własne stoisko, namiot o numerze 13. Liczba była szczęśliwa! Pogoda dopisała - piękna końcówka lata, odwiedzili nas liczni uczestnicy pikniku, a w pamiątkowej księdze wpisało się kilka znanych osób: działacze organizacji pozarządowych, samorządowych oraz politycy.
    Strona organizatora: strona OFIP.

OFIP
    FE
    OFOPWarszawa

ODKRYWAJ Z NAMI TAJEMNICE WARSZAWSKICH PARKÓW

Wiosną 2017 roku, nasi słuchacze S-UTW uczestniczyli w cyklu spacerów przyrodniczo - historycznych.
    Organizatorem była Fundacja HEREDITAS, grupę prowadziły dwie Panie Przewodniczki: Ewa Andrzejewska (część historyczna) oraz Małgorzata Dyrska (część przyrodnicza).
    25 maja spacerowaliśmy po Parku Sowińskiego oraz Parku Szymańskiego.
    20 czerwca byliśmy na Polu Mokotowskim i odwiedziliśmy jeden z NASZYCH DĘBÓW
    (posadzonych własnoręcznie!).
    Pogoda dopisła, dowiedzieliśmy się wielu ciekawych rzeczy, za co dziękujemy naszym Przewodniczkom
    Dąb już pięknie wyrósł, na pewno będzie wielosetletnią pamiątką po działalności Fundacji "EMERYT".
    Nie omieszkaliśmy sfotografować się z naszym dąbkiem :)

18 maja 2017r odbyło się seminarium wyjazdowe n.t.:

ŻYCIE I TWÓRCZOŚĆ HENRYKA SIENKIEWICZA

Pogoda dopisała, doskonały kierowca, ciekawe ekspozycje w muzeum,
    profesionalni przewodnicy, smaczny obiad.
    Zdjęcia są już w Galerii.
    • Program Seminarium wyjazdowego do wglądu --> Seminarium_HS.jpg

• POZNAJEMY ŚWIAT PRAWA

15 marca 2017r. nasi słuchacze S-UTW uczestniczyli w symulacja rozprawy sądowej:
      Emerytura w warunkach szczególnych.
      Wydarzenie zorganizował Sąd Okręgowy w Warszawie.
      Rozprawa odbyła się w budynku Sądu przy ulicy Płockiej 9/11 w sali nr XVI. Seniorzy poznali przebieg prawdziwego postępowania sądowego ( z zakresu ubezpieczeń społecznych),
      które zakończyło się wyrokiem korzystym dla osoby pozywającej ZUS. Pozew dotyczył emerytury specjalnej za pracę w szczególnie ciężkich warunkach.
      Symulacja została przeprowadzona z zachowaniem poufności, dane osobowe i numery sprawy zostały zmienione, a uczestników procesu (oprócz Pana Sędziego) odegrały przygotowane do tego osoby.
      Ten rodzaj prezentacji spotkał się z entuzjastycznym przyjęciem wśród widowni. Nasi seniorzy byli bardzo zadowoleni i bardzo chętnie przyjmą kolejne zaproszenia na tego rodzaju wydarzenie.
      Wkrótce sąd zamieści na swojej stronie WWW specjalnie przygotowany film, rozprawa był rejestrowana poprzez nowoczesny system audio-video.
      Gdy się tylko pojawi zamieścimy link na stronie fundacji, pod tą informacją.

INAUGURACJA SEMESTRU WIOSENNO-LETNIEGO 2017r.

Otwarty Wykład Profesorski wygłoszony w dniu 6 lutego 2017 roku
      przez Panią Prezes Polskiego Towarzystwa Ekonomicznego, Profesor Elzbietę Mączyńską
      zainaugurował kolejny semestr Specjalistycznego Uniwersytetu Trzeciego Wieku Fundacji "EMERYT".
      Licznie zgromadzone grono słuchaczy - Seniorów z zainteresowaniem wysłuchało wykładu:
      "Skutki wprowadzanych reform dla budżetu państwa - gwarancja wypłat świadczeń emerytalno-rentowych"
      Temat bardzo aktualny i szczególnie ważny dla Seniorów. Gromkie brawa dla Pani Profesor oraz liczni
      zadane pytania w czasie dyskusji świadczyły o wysokiej ocenie słuchaczy dla prowadzącej wykład. Skorzystaliśmy z gościny PTE, który użyczył nam (kolejny raz; jesteśmy niezmiernie wdzięczni
      za współpracę) sali konferencyjnej oraz poczęstunku kawą i herbatą.

Zapraszamy do galerii zdjęć

Aktualizacja: na stronie www.pte.pl pojawiła sie notatka o "naszym" wykładzie.

LINK do strony

Braliśmy w niej czynny udział!
      Multimedialnie zaprezentowaliśmy Fundację "EMERYT"
      Prezentacja w formie filmu poniżej

• Prezentacja w formie pliku PDF : PrezentacjaFE.pdf

• Pierwszego października obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Seniora!
        W związku z nim Stowarzyszenie "mali bracia Ubogich" zorganizowało (jak co roku) w dniu 2 października:
        Jarmark Kreatywności w Ogrodzie Saskim.
        Fundacja "EMERYT" aktywnie uczestniczyła w tym wydarzeniu. Nasze stoisko (blisko estrady, więc było głośno, nawet bardzo) odwiedziło bardzo wiele osób, rozdaliśmy (wszystkie jakie przygotowaliśmy) ulotki informacyjne o naszym S-UTW, ulotkę z Dekalogiem Seniora oraz instruktarz z ćwiczeniami górnych i dolnych kończyn.
        Cieszyły się wielkim powodzeniem, musieliśmy je dodrukować!
        Urząd Miasta pochwalił naszą inicjatywę: tablicę z adresami Punktów Cyfrowego Wsparcia Seniorów,
        zaś wśród odwiedzających wzbudziła wielkie zainteresowanie.

Zdjęcia z Jarmarku Kreatywności w Galerii Fundacji

Z zadowoleniem chcemy się podzielić informacją, że Fundacja "EMERYT" uzyskała dotację z Urzędu Miasta Warszawa na dalszą działalność S-UTW
        Nasza oferta: na realizację zadania publicznego w zakresie działalności na rzecz osób w wieku emerytalnym w latach 2016-2019, została zaakceptowana przez panią Prezydent Warszawy.
        Wprawdzie przyznana kwota dotacji jest niższa jak zaplanowaliśmy w ofercie, to jednak dołożymy starań aby utrzymać wysoki poziom programu i realizacji.
        Poniżej link do strony BIP m. st. Warszawa z Zarządzeniem nr 997/2016 z 11-07-2016
        Link

Fundacja "EMERYT" w ramach - poznania piękna swojej Ojczyzny - zorganizowała 2-dniową wycieczkę
        autokarową, trasa Golub Dobrzyń Zamek Krzyżacki, Toruń - Gród Kopernika.
        Opis i zdjęcia już są: na stronie Koła Miłośników Turystyki
        • Dla przypomnienia : PROGRAM WYCIECZKI

• W sierpniu 2015 roku w ramach Specjalistycznego Uniwersystetu Trzeciego Wieku powołaliśmy do życia dwa koła zainteresowań: Koło Miłośników Turystyki oraz Koło Miłośników Czytania.

W lecie 2016 roku czynne jest tylko Koło Miłośników Turystyki. Koło Miłośników Czytania wznowi swą działalność jesienią 2016 roku.

Szanowne Koleżanki i Koledzy
          Naszą stronę internetową staramy się prowadzić dynamicznie z udziałem naszych sympatyków. Każdego dnia pojawiają się mniej,lub bardziej zauważalne zmiany.
          Zależy nam na Waszych uwagach i opiniach.
          Zgłaszajcie je bezpośrednio do biura fundacji lub przekażcie je za pośrednictwem
          formularza kontaktowego. Formularz ten jest prosty w obsłudze, a znajdziecie go klikając na poniższy link:
          Kontakt - Wasze uwagi

Aktualny program zajęć Specjalistycznego Uniwersytetu Trzeciego Wieku znajdziecie w zakładce SPECJALISTYCZNY UTW (w menu po lewej stronie), lub klikając TUTAJ

Sprawozdania z działalności Uniwerstytetu Trzeciego Wieku znajdują się w zakładce SPECJALISTYCZNY UTW lub TUTAJ

Strona Główna statut kontakt